Intervju sa studentskom predstavnicom – Ljiljanom Poljak

Donosim intervju sa studenticom Ljiljanom Poljak, koja je vršila dužnost studentske predstavnice za Odjelu za informacijske znanosti.

Za početak, recite nam zašto ste postala studentska predstavnica?

Studentska predstavnica postala sam iz razloga što sam htjela nešto konkretno poduzeti po pitanju kvalitete i studentskog standarda na Odjelu za informacijske znanosti, a i na samom Sveučilištu.

Što je, po vašem mišljenju, glavna funkcija studentskog predstavnika?

Najkraće rečeno, biti studentski predstavnik znači zastupati studentsku perspektivu pred znanstveno nastavnim osobljem, odgovornim za kreiranje sveučilišne politike. Studentskog predstavnika se može opisati kao medijatora između studenata i profesora, proaktivnog stava i željnog napretka. Važno je poznavati ozračje koje vlada među studentima, kao i biti prisutan u više krugova. To je prilika za rad na rješavanju problema i unaprijeđenju kvalitete, za što uvijek ima prostora. Za pozitivne promjene potrebno je identificirati probleme ili mjesta za napredak, ali i smisliti adekvatno rješenje, što uključuje pozitivne i negativne povratne informacije.

Opišite vaše iskustvo kao predstavnice studenata.

Iz osobnog iskustva, uloga studentskog predstavnika me dosta ispunila. Osjećala sam se korisnom zbog spoznaje da zastupam studentska stajališta, u svrhu napretka  i konstantne težnje prema boljitku. Isto tako, bolje sam razumjela unutarnje politike Sveučilišta koje se na bilo kakav način reflektiraju na kvalitetu studentskog standarda. Važno je kolegama moći objasniti zašto je nešto tako baš kako je. Također, naučila sam jasnije izražavati mišljenja i stavove, te sam stekla naviku analiziranja situacije iz više perspektiva.

Koje osobine studentski predstavnici moraju imati?

Studentski predstavnici moraju poznavati studente i rad svoga Odjela. Također, moraju znati identificirati potencijalne probleme, ukoliko ih ima, te prepoznati mogućnosti za unaprjeđenje kvalitete studija. Nadalje, vrlo je važna komunikacija sa studentima i profesorima te sposobnost jasnog izražavanja prijedloga, stavova i mišljenja.

Što bi poručila studentima koji razmišljaju o kandidaturi za studentsko predstavništvo?

Smatram da je uloga studentskog predstavnika jako važna i nikako je ne treba smatrati opterećenjem. Ona ne zahtijeva gotovo nikakva odricanja ili ulaganja. Nadalje, od svega je najvažniji proaktivan stav i želja za napretkom. Potrebno je tu ulogu shvatiti ozbiljno,  budući da zahtjeva određene formalnosti poput prisustvovanja na sjednicama Odjela i Studentskog zbora. Ipak, neformalni dio koji zahtjeva praćenje ozračja među studentskom populacijom je prisutan cijelo vrijeme, čime se studentski predstavnici i osobno razvijaju te stječu kompetencije potrebne u poslovnom i društvenom životu.

Ljiljana Poljak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 × 4 =