Tjedan Harryja Pottera

Tjedan Harryja Pottera godišnja je manifestacija organizirana u suradnji sa Gradskom knjižnicom Zadar. Glavni cilj projekta je poticanje čitanje i promocija književnosti među djecom i mladima. Projekt podržavaju brojni sponzori poput nakladničkih kuća Ljevak i Algoritam, Print&Copy centra Grafos i brojnih drugih. Tjedan Harryja Pottera organizira se već četiri godine za redom u Gradskoj knjižnici Zadar od strane studenata Odjela za informacijske znanosti, koji raznim aktivnostima nastoje mladima približiti svijet Harryja Pottera te samu knjigu i čitanje.

Tjedan Harryja Pottera 2016

Manifestacija Tjedan Harryja Pottera odvijala se od 11. travnja do 16. travnja. Tjedan je započeo razvrstavanjem posjetitelja u svima dobro poznate domove škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Posjetitelji su nakon razvrstavanja rješavali nagradnu križaljku te uživali u tematskoj Harry Potter torti. Drugi dan manifestacije istovremeno su se održavale dvije vrlo zanimljive aktivnosti, debata „Za i protiv Harryja Pottera“ u kojoj su sudjelovali studenti Odjela za informacijske znanosti te radionica izrade zlatnih zvrčki, namijenjena najmlađim posjetiocima tjedna. Obje aktivnosti bile su vrlo uspješne. U debati je pobijedila afirmacijska grupa koja je zbog svojih vrlo dobrih argumenata dobila i nagrade. Na samoj radionici pričala se kratka priča o Harry Potteru i zlatnoj zvrčki kako bi djeci približili samu temu radionice. Društvena igra o Harryju Potteru održala se u srijedu 13. travnja. Igra je bila namijenjena svim uzrastima, a uključivala je aktivnosti crtanja, objašnjavanja pojmova te nabrajanja pojmova unutar samo 5 sekundi. Četvrtak je bio rezerviran za još jednu radionicu koja je bila jako posjećena, to je radionica izrade čarobnih štapića u kojoj su sudjelovali posjetioci svih uzrasta. Nakon radionice u dvorištu knjižnice organiziran je čarobnjački šah pod vodstvom Patricka Levačića. Čarobnjački šah zapravo je bio turnir između OŠ Smiljevac i OŠ Šime Budinić, a zamišljen je tako da u njemu sudjeluju „žive“ figure odnosno učenici. Harry Potter kviz održao se u petak te je također bio poprilično posjećen. Sudionici su iznenadili organizatore svojim znanjem o serijalu Harryja Pottera te su zbog toga i dobili zaslužene nagrade. Tjedan je zaključen već poznatim metlobojem koji je također namijenjen mlađoj populaciji. Sudionici su bili podijeljeni u četiri školska doma te su uz pravila sudca nastojali pronaći skrivenu zlatnu zvrčku i pobijediti.

Tjedan Harryja Pottera bio je vrlo uspješan projekt u 2016. godini te će se zbog toga i nastaviti organizirati. Osim što se djeci i svim ostalim sudionicima putem ove manifestacije približavaju knjiga i čitanje, nastoji se i osigurati prostor za druženje, dijeljenje interesa i ljubavi prema serijalu Harryja Pottera.